Štyri pravidlá zdravého chudnutia

V spoločnosti stále prevláda mylná predstava, že slovo „chudnutie“ je synonymom hladovania. V praxi sa ukazuje, že toto presvedčenie nemá nič spoločné s realitou. Chcete zhodiť zbytočné kilogramy?

Dbajte preto na správne vyvážené jedlá. Niekoľko jednoduchých krokov vám umožní znížiť telesný tuk a zároveň zlepšiť celkovú výkonnosť organizmu. V prvom rade – uistite sa, že ste správne hydratovaní. Optimálna dávka sú 2 litre vody (voda, nie džús, káva alebo čaj) denne. Po druhé – sacharidy. Nie je pravda, že by ste sa ich pri chudnutí mali úplne vzdať.

Sacharidy sú naše prirodzené „palivo“, zásobujúce telo energiou. Po tretie – bielkoviny. Každú diétu by mala sprevádzať zvýšená fyzická aktivita a bielkoviny sú nevyhnutné na regeneráciu svalov po tréningu. Po štvrté – tuky. Nemôžete sa ich úplne vzdať. Tuky sú zdrojom mnohých cenných vitamínov, ktoré potrebujeme každý deň. Ovplyvňujú aj reguláciu metabolizmu.

Úloha zeleniny v zdravej výžive

Základom zdravého stravovania je dodávať telu pravidelne všetky potrebné živiny. Ich prirodzeným zdrojom je zelenina, takže ak hovoríme o plnohodnotnej strave, nemôžete ju vo svojom jedálničku ignorovať. Zelenina je obzvlášť dôležitá nielen kvôli potrebe pomeru množstva vitamínov, fytochemikálií, vlákniny a mikroelementov dodávaných do tela.

Ich zahrnutie do každého jedla má aj mnoho neoceniteľných dlhodobých výhod. Je dokázané, že zeleninová strava výrazne znižuje riziko srdcových chorôb, cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Zelenina navyše pomáha bojovať proti vysokému krvnému tlaku a znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi.

Dobrá diétna prax je zjesť deväť porcií zeleniny a ovocia denne. Neexistujú žiadne kontraindikácie pre ich príjem vo forme prírodnej šťavy. Môžete si byť istí, že takto obohatené jedlá vám dodajú potrebnú energiu a výrazne zlepšia vašu pohodu.

Zdravé a nízkokalorické produkty dôležité pri chudnutí

Ploché brucho si budeme môcť užiť, ak budeme jesť nízkokalorické produkty. Hovoríme napríklad o póre či zeleri. Citrusové plody nie sú skutočnou pokladnicou vitamínu C. Obrovské množstvo vitamínu C nájdete predovšetkým v zeleri.

Ako sa ukázalo, zeler má viac ako 80 rôznych živín. Citrusy, najmä pomaranče, sú výborným zdrojom živín. Vláknina bohatá na vitamín C pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu a prečisťuje organizmus. Spomedzi poľskej zeleniny s veľmi pozitívnym zložením telo nahradíme okrem iného kapustou.

Nízky obsah kalórií ide ruka v ruke s bohatým obsahom rastlinných živín. Počas diéty sa oplatí siahnuť aj po špargli. Obsahujú veľmi zdravé bielkoviny, horčík, železo, draslík a fosfor. Častým hosťom na našich stoloch by mala byť aj repa. Majú obrovský vplyv na úspešnosť procesu chudnutia. Súčasťou denných jedál musí byť aj karfiol alebo citrón. Cibuľa a cesnak zase posilnia imunitu.