Záujem o zdravé fungovanie

Nedávne hodnotenia programov o diéte a cvičení, ako aj predaj kníh a časopisov na túto tému jasne naznačujú, že ľudia výrazne zvýšili svoj záujem o zdravý život. Vedomie, že človek žije stále dlhšie, ide ruka v ruke s túžbou, aby tento život nebol odkázaný na medicínske terapie, operácie či farmakológiu.

Aktívny život a vitalita aj vo vyššom veku je zárukou šťastného a plodného života aj na dôchodku. Okrem toho je dnes cenná aj možnosť vyhnúť sa stavom ako hypertenzia či cukrovka, pretože tieto choroby absolútne decimujú modernú spoločnosť a čoraz častejšie útočia aj na deti pred desiatym rokom života.

Určite je tiež dôležité, že mnohí ľudia si dnes chcú zlepšiť svoju kondíciu či zmeniť štýl stravovania nielen pre zabezpečenie dlhého života. Mnohých motivujú k práci všednejšie ciele, ako napríklad zhodiť nadbytočné kilá alebo jednoducho zatraktívniť svoj vzhľad.

Zdravá strava pri prechladnutí

Pomocou zdravej výživy sa nádche a chrípke v zimnom období môžete raz a navždy rozlúčiť. Na jeseň a v zime sa oplatí vynaložiť úsilie, aby ste telu dodali všetky potrebné vitamíny a minerály. Začíname raňajkami.

Po zvyšok dňa by mala byť sýta. Zdravé raňajky by mali pozostávať zo sacharidov, bielkovín, vápnika. Celozrnné výrobky možno teda úspešne kombinovať s vajíčkami či ovsenými vločkami. Jedlá by mali byť pripravené z produktov obsahujúcich zinok, železo alebo selén. Vykazujú virucídnu aktivitu. Spomaľujú rozvoj ochorenia tým, že bránia množeniu baktérií. Selén a zinok nám zvýšia imunitu.

Je preto dôležité zaradiť do svojho každodenného jedálnička produkty ako ryby, mäso, strukoviny, semená a orechy. Ak je to možné, posypte každé jedlo petržlenovou vňaťou. Strava by mala byť bohatá aj na zeleninu a ovocie. Budú skutočným zdrojom vitamínov tak dôležitých pre budovanie zdravého tela.

Polievka je základom zdravej výživy

V zdravej výžive by mali byť polievky časté. Môžeme uviesť aspoň niekoľko dôležitých dôvodov, prečo by sa polievky mali natrvalo objaviť na našich stoloch. Po prvé, polievky sú veľmi nízkokalorické. Po druhé, ľahko sa pripravujú. Po tretie, poskytujú množstvo prospešných živín, vitamínov, minerálov atď.

Jedna porcia polievky obsahuje iba 100 kalórií. Polievky zasýtia, takže ľudia s diétou budú jesť menšie porcie hlavného jedla. Na prípravu polievky sa používajú rôzne suroviny – zelenina, krúpy, mäso, mliečne výrobky. Vďaka tomu sa polievka stáva skutočnou pokladnicou dokonale vstrebateľných minerálov – fosforu, železa, horčíka, fluóru a vápnika.

Dôležité je polievku variť veľmi krátko. Len tak si uchováte maximum minerálov. Polievky sú ideálne na zimné a jesenné ochladenie. Zahrievajú telo. Polievky sú tiež šikovným spôsobom, ako prinútiť deti jesť zeleninu. Samotná príprava polievky zaberie veľmi málo času.