Doplnok na dnes: srvátkový proteín
Čo si dať pred alebo po tréningu? Jednou z možností je srvátková biela. Bezpečný, odporúčaný profesionálmi, lacný a ľahko dostupný už roky, teší sa neochvejnej obľube medzi kulturistami a amatérmi.
Jeho najväčšou výhodou je fakt, že dokonale stimuluje syntézu svalových bielkovín. Navyše sa veľmi rýchlo trávi a vstrebáva, takže nezaťažuje náš tráviaci systém. V prírodnej forme ich nájdeme v niektorých maslach, smotanách a jogurtoch, živočíšnom mlieku, dokonca aj v tvarohu.
Samozrejme, jeho množstvo je v nich nedostatočné, v hre je zvýšená fyzická námaha. Vtedy je lepšie siahnuť po profesionálnom, práškovom prípravku. Často o jeho užívaní rozhodujú aj vegetariáni a vegáni, ktorých strava je chudobnejšia na živočíšne bielkoviny. A tiež všetkým, ktorí si cenia zdravý životný štýl a správne vyváženú stravu.
Srvátkový proteín. Pre koho?
Srvátkový proteín je známy svojou skvelou stimuláciou syntézy svalových bielkovín ihneď po tréningu. Preto je jedným z najčastejšie volených suplementov – tak u ľudí, ktorí športujú profesionálne, ako aj u amatérov, ktorým záleží na šikovnom vyrysovaní postavy a naberaní pôsobivých svalov.
V prospech neho hovoria ako anabolické vlastnosti, tak aj ľahká dostupnosť. Ďalšou výhodou srvátkových bielkovín je fakt, že sa rýchlo trávia a vstrebávajú a možno ich jednoducho zaradiť do jedálnička. Nepreháňajte ich však, pretože môžu spôsobiť plynatosť, nevoľnosť, bolesti brucha či iné neduhy z tráviaceho ústrojenstva až alergické reakcie.
Samozrejme, nájdeme ich ako vo forme práškových doplnkov stravy, tak aj v prírodných produktoch, akými sú mlieko živočíšneho pôvodu, niektoré maslá a smotany, jogurty či tvaroh, ba dokonca aj v niektorých chleboch či koláčoch, ktoré sú vyrobené zo srvátky.
Srvátkový proteín. Výhody a nevýhody
Srvátkový proteín je v kulturistike dobre známy doplnok stravy, ktorý je skvelý pre rast našich svalov. Jeho hlavnou výhodou je fakt, že je zdrojom plnohodnotných bielkovín, rýchlo sa vstrebáva, je ľahko dostupný a bez problémov ho zaradíte do svojho každodenného jedálnička.
Navyše pomáha udržiavať svalovú hmotu, zvyšuje anabolickú reakciu tela na odporový tréning, zlepšuje citlivosť na inzulín, zrýchľuje metabolizmus a zlepšuje proces odbúravania tukov. Okrem toho podporuje náš imunitný systém – najmä ak sme fyzicky aktívni. Ako všetko, aj srvátkový proteín má svoje negatíva.
V prvom rade je proces vstrebávania pomerne rýchly, preto je najlepšie ich použiť bezprostredne pred alebo bezprostredne po tréningu. Kazeín je tu oveľa lepší, proces trávenia je dlhý, takže ho možno užívať aj pred spaním. Našťastie sa dajú navzájom kombinovať, no pamätajte na striedmosť.