Mali by byť tuky v strave?

Suť je jednou z najdôležitejších zložiek zdravej a správnej výživy každého človeka, najmä športovca. V žiadnom prípade by sme sa im nemali vyhýbať, aj keď len plánujeme zhodiť zbytočný tuk!

Tuky by mali tvoriť asi 10-30% kalorickej potreby v strave. Ktorým sa vyhnúť a ktoré sa oplatí jesť? Ktoré sú zdravšie a ktoré škodia?
Trh nám poskytuje obrovskú škálu produktov, v ktorých si môžeme slobodne vybrať. Bez aspoň minimálnych znalostí z predmetu sa však nedozvieme, čomu by sme si mali naozaj dávať pozor.

Najjednoduchšia vec, ktorú môžeme urobiť, je zabezpečiť, aby kupované tuky obsahovali čo najväčšie množstvo takzvaných mono- alebo polynenasýtených tukov. Pozor však na potraviny bohaté na tento „nezdravý“ nasýtený tuk. Nenasýtené by mali tvoriť základ našej stravy, pretože okrem iného prispievajú. na zníženie cholesterolu v krvi. Vďaka tomu znižujú riziko cievnych ochorení.

Ktoré tuky je najlepšie zvoliť?

Tuky sú mimoriadne dôležitou zložkou stravy, ktorú by sme mali mať na pamäti vždy, bez ohľadu na to, či chudneme alebo nie.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by tuky mali tvoriť 10 až 30 % denných kalórií. Často však nevieme, ktoré tuky sú dobré a ktoré nám neprospejú. Etikety produktov prídu vhod.

Áno! Naozaj sa to oplatí prečítať! Na čo presne by ste si však mali dať pozor? Pozeráme sa na to, či vo výrobku dominujú nasýtené alebo nenasýtené tuky. Na tie druhé by sme si mali dať obzvlášť pozor, pretože práve o ne sa budeme najviac snažiť. Nasýtené tuky nemajú so zdravím veľa spoločného.

Ide najmä o tuhé živočíšne tuky, ako je napríklad bravčová masť. Na druhej strane, nenasýtené majú pre organizmus mnoho prospešných funkcií, medzi ktoré patria okrem iného ich výborný vplyv na lipidový profil, presnejšie na zníženie celkového cholesterolu. Produkty bohaté na tieto zlúčeniny sú najmä rastlinné produkty a všetky druhy rýb.

Omega-3 mastné kyseliny

V posledných rokoch sa veľmi hlasno hovorí o omega-3 mastných kyselinách. Okrem nich sú tu aj omega-6 a omega-9, o ktorých je už počuť o niečo menej.

Všetky tieto kyseliny patria do skupiny nenasýtených tukov, teda tých, na ktorých by sme si v zdravej výžive mali dať najviac záležať. Tuk by mal mať v jedálničku každý, najmä v jedálničku cvičencov! Je potrebné pripomenúť, že dostatočné množstvo tuku si môžeme zabezpečiť dodržiavaním správne vyváženej stravy. Nepotrebujeme žiadne extra tabletky ani rybie oleje!

Omega mastné kyseliny sú dostupné vo veľmi veľkom, dostatočnom množstve vo všetkých druhoch rýb a morských plodov. Znižujú nielen cholesterol, ale aj riziko infarktu, depresie a, čo je mimoriadne dôležité, aj rakoviny. S ich množstvom v strave by sme to však nemali preháňať, pričom treba dbať na striedmosť, pretože napriek ich zdraviu prospešným vlastnostiam nám priveľa omega-3 môže uškodiť.